25 Eylül 2024 Çarşamba

Korku - Stefan Zweig

Yazar: Stefan Zweıg  Yayınevi: İş Bankası Kültür Yayınları
Çeviri: İlknur İgan

  “Bayan İrene aşığının dairesinden çıkıp merdivenlerden aşağı inerken birden yine o anlamsız korkuya kapıldı. Gözlerinin önünde kara bir topaç gibi vınlayarak dönmeye başladı; dizleri katılaştı, dehşetle donup kaldı. Aniden kapaklanmamak için hemen parmaklığa tutunması gerekti. Bu tehlikeli ziyareti ilk kez yapmıyordu, bu ani ürperti yabancı değildi...

    Ah Zweig neden bu kitap 300 sayfa değil? Vizdansız Zweig mükemmel yazıyor ama sağ olsun hep 70-80 sayfalık kitaplar. Tabi bu işin şakası. Psikoloji nedir, nasıl anlatılır, insanlar aracılığıyla nasıl hikayeler gösterilir bize öğreten Zweig, ilişkilerde en iyi kitapları yazıyor. Zweig her fırsatta hissetirmek istediği duyguyu okura harika bir şekilde hissettiriyor.
  
    İrene, burjuva dünyasında, rahat ve korunaklı bir yaşam sürmektedir. Sekiz yıllık evliliğinden sıkılmış, kendini genç bir piyanistçinin kollarına atmıştır. Ancak bu gizli ilişkiyi kocası tesadüfen öğrenir ve İrene’nin vazgeçmesi için gariban, oyuncu bir kadın tutar. Bu gizli ilişkiden haberdar olan şantajcı kadının ansınız belirmesiyle, hayatında yeni farkına vardığı bütün güzellikleri yitirme tehlikesiyle karşı karşıya kalan İrene, kahredici bir korkunun pençesine düşer. Korku onu esir almıştır. Korku konu olarak; insanın bilinçdışına itilmiş, utanç  verici deneyimlerden, bastırılmış pişmanlıkları özgürleştirebilecek güçte bir eser. Keyifli okumalar.


Korku Kitap Alıntıları

* Her şeyin yabancısıydı, kendisine bile...
* Yarın, ne kadar yakın ve ne kadar sonsuzca uzak.
* İçerdeki gözyaşı dışarı akandan daha fenadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder