25 Şubat 2025 Salı

Öğrenme Yeteneğimiz Durur Mu ?

   


 Öğrenme Yeteneği Nedir ?

     İnsanın çevresine ve yaşadığı topluma uyumunu sağlayan, geçmişin kültürel değerlerini genç kuşaklara aktarma ve geliştirme işlevi olarak tanımlanabilecek eğitim olgusu, temelinde “öğrenme” bulunan bir süreçtir.

 Öğrenme Yeteneğini Nasıl Geliştirirsin ?

   Toplum olarak, genel olarak farketmez çoğumuz okul bitince öğrenme sürecininde duracağını ya da  biteceğini düşünürüz. Hatta yeni bilgiler öğrenemeyeceğimizi bile düşündüğümüz zamanlar olur. Öğrenme süreci insanlarda belirli yaş, belirli bir aşama ile sınırlı değildir. İnsanlar farkında olmadan sürekli yeni şeyler öğrenirler. Öğrenme süreci duran, sınırlandırılan bir şey değildir. Günlük hayatın getirdiği her şeyi öğrenme sürecine girebilir. Öğrenme her an, her yerde bizimledir.

* İnsanoğlu öğrenmeye her zaman hazırlıklı bir varlıktır. Öğrenmeye her zaman hazır olmalı mıyız ? Bir derse girmeden önce derste ne öğretileceğine dair konuyla ilgili biraz çalışma yapaliriz. Böylece bilgi daha akılda kalıcı, pekişmiş olur. Ve konuyla ilgili sorular sorup, cevaplarınıda alabilirsin.

 * Organize olmalısın ki, kargaşadan kurtulabilesin. Düzenli not tutabilir, notlarını ayırabilirsin. Ayrıca elinin altında not defteri bulundurabilirsin. Sınıfta öğrendiğin bilgileri not alabilir, her şeyi okuma zorunluluğundan uzak durabilirsin. Not tutmak konuya daha hakim olmanı ve inceleyebilmeni sağlar.

* Üniversitedeyken kendime öğrenme stili belirlemiştim. Her şeyi ses kaydına alır, dinler ve not çıkarırdım. Hoca'nın anlattığı konuları daha iyi pekiştirmemi sağlardı. Herkesin kendine özel öğrenme stili vardır. Kimisi ses kaydı alarak, kimisi bir kitabı okuyarak, kimisi not alarak, kimisi ise sadece dinleyerekte  öğrenebilir. Daha bir sürü öğrenme stili var, öğrenme isteğinize kalmış.

Pekiştirmeyi, tekrarlamayı zaten biliyoruz. Öğrenmeyi daha kalıcı hale getirme tekniklerinin arasında soru sormakta vardır. Aklına takılan herhangi bir soruyu yazabilir ve çözümlerini açıklığa kavuşturabilirsin. Ayrıca verilen öödevlerini tamamlamanda eksik bilgilerini tamamlamanı sağlar. Bilginin zihninde kalmasında kilit noktalara yardımcı olur.

* Kendine çalışma alanı yaratıp, bir program yapabilirsin. Çalışman için materyallerini hazırda bulundurabilir, gerektiğinde zaman kaybetmeden kullanabilirsin. Çalışma alanında ihtiyaç duyabileceğin kitap, defter, teksir gibi araçlarını elinin altında bulundurmalısın. Kendine program hazırlayarak neye, ne zaman çalışacağına karar verebilir, kendine molalar ayarlayabilirsin. 

* Zor olandan başlamanı tavsiye ederim. Kolay olanla başlarsan verimliliğin yarı yarıya düşecek, zor olanla başladığında ise, enerjin ve zamanın olacaktır. Öğrenme sürecinin sonu yoktur. Her yaşta öğrenecek bir şeyin vardır. Öğrenmek, güzel eylemlerden biridir. Yeni şeyler öğrenmek için ise; geç kalmamalısın.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder