30 Ağustos 2024 Cuma

Kore Dizileri / Lovely Runner (BCP Ağustos)

Dizi Adı: Lovely Runner   Yönetmen: Boo Sung Chul   Bölüm Sayısı: 16

    Benim gibi kore hayranlarının da her bir bölümünü sabırsızlıkla ve heyecanla beklediği Lovely Runner dizisiden kısaca bahsedeceğim :) Bir şeyi belirtmek isterim ki, dizi konu olarak uzatılmış olsa da, arada başrol çiftin uyumsuzluğu gözüme takılsa da görmezden geldim ama yine de severek izledim. Ama her güzel şeyin bir kusuru vardır diyoruz. :)   Romantik, komedi, fantastik, dram ne ararsanız var.  Dizi, hayatını trajik bir şekilde sonlandıran dizide hepimizin favori erkek karakteri olan Ryu Sun Jae'yi kurtarmak için 2008 yılına dönen tutku ve sevgi dolu bir hayran olan favori kadın karakterimiz Lim Sol'un yolculuğunu anlatıyor. 

    Dizide, sevdiği idolü kurtarmak için zaman yolculuğu yapan Lim Sol Küçükken geçirdiği bir kaza nedeniyle artık yürüyemez ve tekerlekli sandalyeye bağlı kalır. Umutsuz olduğu bir gün tesadüfen radyoda Ryu Sun Jae'nin şarkısını duyar ve ona ilham lkaynağı olur. Ve onun sıkı bir hayranı olur. Ryu Sun Jae'nın vefat haberini aldığında dünyası başında yıkılan Im Sol, bir şekilde 15 yıl geçmişe  yolculuk yaparak lise öğrencisi Ryu Sun Jae ile tanışır ve onun talihsiz geleceğini engellemek için elinden geleni yapar. Elinden geleni yaparken kendisiyle ilgili geçmişte bazı şeyler öğrenir ve düzeltmek için elinden geleni yapmaya  çalışır. 

   Çok sevilen bir diziydi. Hatta öyle ki Güney Kore'de son bölümü sinemada yayınlanmıştır.
En sevdiğim favori kore dizilerimin arasında yerini aldı :)

Keyifli seyirler  

25 Ağustos 2024 Pazar

Tess Gerritsen - Kayıp Kızlar

Yazar: Tess Gerritsen  Kitap: Kayıp Kızlar  Yayınevi: Doğan Kitap  Sayfa: 245

    Tess Gerritsen yazarlık kariyerine romantik ilişkilerin cinayetle aynı ağırlıkta olduğu öyküler yazarak başlamış. Bu türden dokuz roman yazdıktan sonra hikayelerinde gerilim öğeleri ön plana çıkmaya başlamış. Kayıp Kızlar romanının da, bir türden başka bir türe adım atarken köprü oluşturduğunu düşünüyormuş. Akıcılığı ve gizemi bol bir kitaptı. Tess Gerritsen'ın okuduğum ilk kitabı olmasına rağmen, sevdim. Bu kitaptan sonra Tess Gerritsen bağımlısı olmaya karar verdim. Türü gerilim ve polisiye bir kitap. 

    Kitabın konusu; Adli Tıp Uzman Yardımcısı olan Dr. Kat Novak, vardiyası daha başlamamışken önüne gelen bir cesetle güne merhaba demek zorunda kalmıştı. Genç ve isimsiz bir kadının cesedi şehrin en tehlikeli bölgesinde bulunmuş ve polisler eşliğinde otopsi için getirilmişti. Cesedin avucunun içinden çıkan bir kibrit kutusu ve üstünde yazılı bir telefon numarası vardı. Otopsi sonuçları çıkmadan ikinci bir kurban  daha bulununca Kat kendini olayların içinde araştırma yaparken buldu. Kurbanlar uyuşturucu nedeniyle ölmüş görünüyordu. Kat ise bunun ölümcül bir ilaç olduğunu düşünüyor ve sokaklarda dolaşan bir seri katilin varlığından şüpheleniyordu. İlaç şirketinin sahibi Adam Quantrell, kızı kayıp olduğu için olaylara dahil olmuştu. Başlangıçta her ne kadar Kat'in baş şüphelisi olsa da, olaylar ilerledikçe en büyük dektekçisi haline gelmişti.

20 Ağustos 2024 Salı

Kore Dizileri / Rookie Historian Goo Hae-Ryun

Dizi Adı: Rookie Historian Goo Hae-Ryun  Yönetmen: Kang Il-SooHan Hyun-Hee  
Bölüm Sayısı: 40

    Dizi, 19. yüzyıl'da, kadın tarihçi olan Goo Hae-Ryung kadın olduğu için hoş karşılanmamasına rağmen tarihsel kayıtlar tutar. Hae-Ryung, cinsiyet ayrımcılığına, cinsiyetten kaynaklı ön yargılara ve toplumsal statü ayrımcılığına karşı mücadele eder. Bunların yanı sıra hayatına  Prens Lee Rim girecektir. Prens Lee Rim, hayatı boyunca hiç romantik bir ilişkisi olmamış. Ancak gerçek kimliğini saklayarak kaleme aldığı romantik türündeki romanlar ile Hanyang şehrinde oldukça popülerdir. Bir prens ve popüler bir roman yazarı olarak iki farklı hayat sürerken Goo Hae-Ryung  ile tanışır ve ona âşık olur. Olaylar bundan sonra başlıyor.

    Diziyi daha uzun yorumlayabilirim ama o zamanda bana göre heyecanı kaçıyor. :) Yorumları kısa tutmak bana göre daha iyi. Çünkü uzun yorumlar okumak bazen yorucu olabiliyor. Lafı uzatmadan size bol gülmeli ve aşklı bir dizi bırakıp kaçıyorum. :)

Keyifli seyirler 

15 Ağustos 2024 Perşembe

Filme Uyarlanan Dünya Klasikleri Kitaplar

Filme Uyarlanan Dünya Klasikleri Kitaplar 
       
     Önce kitabı okuyup sonra filmini ya da dizisini izlemek keyifli oluyor. Bu yüzden filmi olan kitaplar diye bir seri düşündüm. Tabi bazı okuduğum kitaplarla filmleri farklı olabiliyor. Bu da tam çıldırmalık :) Hem okuduğum hem de filmini izlediğim dünya klasikleri kitapları şöyle;

* Jane Eyre - Charlotte Bronte (2011)
* Martin Eden - Jack London
* Küçük Kadınlar - Louisa May Alcott (2019)
* Benjamin Button'un Tuhaf Hikayesi - F. Scott Fitzgerald
* Büyük Umutlar - Charles Dickens (2021)
* Romeo ve Juliet - William Shakespeare (2013)
* Monte Kristo Kontu - Alexandre Dumas (2002)
* Anna Karenina - Lev Tolstoy (2012)
* Aşk ve Gurur - Jane Austen (2005)
* Fareler ve İnsanlar - John Steinbeck (1992)
* Sefiller - Victor Hugo (2012)
* Madam Bovary - Gustave Flaubert (2014)
* Emma - Jane Austen (2020)
* Orlando - Virginia Woolf (1992)
* Sol Ayağım Serisi - Christy Brown (1990)

10 Ağustos 2024 Cumartesi

Namık Kemal'in Adı Değiştirilen Romanı

Kitap: İntibah   Yazar: Namık Kemal  Yayınevi: Akvaryum Yayınları

Namık Kemal, Türk edebiyatında ilk edebi roman olan İntibah'ı 1873-1876 yılları arasında Osmanlı Türkçesiyle Kıbrıs Gazimağusa'da sürgündeyken kaleme almış. Romanın Latin harfleriyle ilk basımı ise 1944 yılında gerçekleşmiştir. Romana "Son Pişmanlık" adını koymuş olsa da dönemin yetkilileri tarafından ismi değiştirilmiş ve sansürlenmiştir. Roman, o yıllarda moda olan romantizm akımının etkisiyle kaleme alınmıştır. Bol tasvirli olması ve çokça hüzüne yer verilmesi bu yüzdendir. 1870'lerin İstanbul'unda geçmekte, kalburüstü bir ailede iyi bir eğitimle yetişmiş Ali Bey'in hayatının Mehpeyker adlı hafifmeşrep bir kadına aşık olmasıyla allak bullak olması anlatılmaktadır.

İyi ve kötünün keskin bir dille anlatılması ve bunların Mehpeyker ve Dilaşup adlı kadınlarda bazen sivri bir dille kaleme dökülmesi rahatsız etsede, İntibah yazıldığı döneme göre çok kıymetli bir eserdir kesinlikle. Özellikle Çamlıca ve mesire yerlerinde geçen hikâyede baharın gelişi öyle güzel bir dille anlatılmış ki Namık Kemal'in kalemine hayran olmamak elde değil. Her bölümün başında Divan şairlerinden bir beyitin yer alması ayrı bir güzellik katmış esere. Okul yıllarında ödev olarak bazen zoraki olarak okuduğumuz eserlerden biriydi. Şimdi tekrar okunduğunda ayrı bir lezzet bırakıyor insanda.

5 Ağustos 2024 Pazartesi

Japon Filmleri / My Happy Marriage

Yönetmen: Ayuko Tsukahara  Film Adı: My Happy Marriage

    İkinci filminin çıkmasını istediğim filmlerden biri oldu. Fantastik, bilim kurgu, dram, romantik ne ararsanız biraz var. Ren Meguro'nun (Kiyako Kudo) oldum olası film ve dizilerindeki karakterlerini kendisinin seçtiğine dair söylentiler duymuştum. Oyunculuğunu severim. Bugüne kadar izlediğim dizi ve filmlerindeki karakterler tam ona göreydi. Bu filmde de karakter ona çok yakışmıştı. Film çıktığından itibaren çok izlenmiş ve sevilmiş. Filmden önce çıkan animesini izlemiştim. Anime ve film arasında tabi ki farklılıklar var. Şöyle ki; animedeki kadar filmde ayrıntı vermemişler. Ama filmin animesini önceden izlememe rağmen filmi de severek izledim diyebilirim. Ben izlediğim film ya da dizilerle ilgili çok detay vermemeye çalışırım ki süprizi kaçmasın. İki saate yakın bir filmdi. Daha uzun olmasını istedim. Devam filminin olup olmayacağı belli değil.

    Filmimizden birazcık bahsedecek olursam. Miyo Saimori küçük yaşta annesini kaybetmiş bir öksüz kızdır. Babası başka kadınla evlenmiş ve bir kız kardeşi olmuştur. Kız kardeşi var ama düşman başına. Üvey Anne cadılıkta master yapmış. Anne ve kız Miyo'ya köle gibi davranıyorlar. Miyo'nun babası ne yapıyor diye soruyorsanız bana göre Miyo'yu kızı gibi görmüyor ve sevmiyor. Miyo'nun biyolojik annesi özel güçlere sahip ama Miyo'da bu güçler yok. Bu yüzden babası Miyo'yu, Kiyoka Kudo ile nişanlanması için evine gönderiyor. Kiyoka kimseye kolay kolay güvenmeyen bir asker. Duvar suratlı olur kendisi :) Miyo eve yerleştikten bir süre sonra Kiyoka'nın kalbini kazanıyor. Miyo'nun var olmadığı sandığı güçleri ortaya çıkıyor ve bu gücün peşinde olanlar var. Bu yüzden Kiyoka canı pahasına Miyo'yu korumak istiyor ve bundan sonra olaylar başlıyor.