20 Temmuz 2024 Cumartesi

Nasıl Daha Hızlı Okuruz ?

 

Okuma Hızını Arttırmanın Yolları;

    Okuma hedefini belirlerken; kendini okumak açısından sorumlu tutman hedefine ulaşmanı sağlar. Her gün, her hafta ya da her hafta sonu, hangi zamanı istersen okuyacağın kadar sayfa belirleyip, zaman  belirleyebilir ve kendini ödüllendire bilirsin.

    İç sesini durdurabilirsen; iç sese, İç Monolog'da denir. Okumayı öğrenirken yüksek sesle öğreniriz. Ama bize söylenilen ise, beyinde tekrar edilmesi, pekiştirilmesi demek olduğu için öğretmenlerimiz ''içinizden tekrar edin'' derlerdi. Zamanla içimizden tekrar etmek bir alışkanlığa dönüştü. Mesela ben, yüksek veya alçak farketmez sesli kitap okuyamıyorum. Yararlı olan ise sesli okuyabilmektir. Nedenine gelirsek, okuma hızınız artıyor. Cümlelerde geçen noktalama işaretleri, kelimeleri doğru okuma gibi özellikler artıyor. Ayrıca sesli kitap okumanın başka bir yararı ise konuşma hızı ile okuma hızının aynı seviyeye gelebilmesi. Forbes'e göre; yetişkinlerde ortalama okuma hızı 300 kelime iken, konuşma hızı da aynıdır.

   Aynı kelimeleri tekrar okumamalısın; kitap okuyan insanlarda alışkanlık olarak bir sayfadaki kelimeleri tekrar okumalarıdır. Bunun sebebi ise, göz ile takipte bazı kelime, cümle ya da satırları atlama yapabilmemiz. Tavsiye olarak verilen baş parmak veya parmaklarla cümleleri takip ederek okumaktır.

    ''Pratik mükemmeleştirir'' diye bir atasözü duydunuz mu? Bu atasözüne göre tekrar tekrar okumak hem pekiştirmek hem de mükemmelleştirir. Ne kadar çok okursan, o akadar iyi olursun. Ne kadar iyi olursan, okuma hızında ona oranla artar. Okumak istediğin vakit okumalısın.

  Bir kalem kullanmalısın; lisedeki bir öğretmenim ''Kitap okurken yanınızda kalem bulundurmalısınız. Beğendiğiniz, öğretici ve size göre önemli olan cümlelerin altını çizin ve bir kağıda not alın.'' Demişti. Nedeni ise, altını çizdiğiniz cümleler gelecekte sizi ileriye taşıyacak kadar öneme sahip olacak. Yazar olmak isterseniz bilgi ve cümle birikiminiz olmuş olacak. Kelime dağarcığınız gelişecek, daha kaliteli cümleler kurabileceksiniz.

   Kelime bilgini geliştirmelisin; Kitap okuyorsun ve karşına anlamını bilmediğin bir kelime çıktı. O kelimeyi sadece okuyup geçmek yerine araştırmalı ve ne anlama geldiğini öğrenmelisin. Böylece daha çok kelime bilgimiz olmuş olacak.

2 yorum: