30 Temmuz 2024 Salı

Zeynep Selvili - Pembe Fili Düşünme (BCP Temmuz)

Yazar: Zeynep Selvili Kitap: Pembe Fili Düşünme  Basım: 7 - İstanbul - 2018  Sayfa: 208

     Kitabın yazarı; Zeynep Selvili. Keşke 15-16 yaşlarımda okusaydım dediğim bir kitap. Gayet açık, anlaşılır ve basit bir üslup kullanılmış. Bu sebepten kitapta geçen bazı psikolojik gerçeklerin her yaştan insanın okuyup anlayabileceği bir seviyeye indirgenmiş olması iyi bir fikir olmuş. Kitabına başlarken panik atakla nasıl tanıştığını öğreniyoruz. Yurt dışında Miami'de Psikoloji okuyormuş o zamanlar. Bir gün evine arabasıyla gelmiş, evinin garajına girmiş. Hiç ummadığı bir anda kalp atışları hızlanmış, nefesi kesilip sol kolu uyuşmaya başlamış.  Kalp krizi geçirdiğini düşünerek hem komşusu hem de arkadaşı olan Melis'e zar zor haber vermiş. Hastaneye gittiklerinde yapılan tetkikler sonucunda Zeynep panik atak olduğunu öğreniyor. Bunu hemen sindiremiyor tabi ki. Çünkü korkuları var. Savaşmaya karar veriyor ve başlıyor Zeynep'in serüveni.

     Zeynep Selvili üniversiteden mezun olduktan sonra üç günlüğüne bir seminere gidiyor ve orda; kendisinden daha bilgili, daha akıllı ve zeki gördüğü insanların kendisinden hiçbir farkı olmadığını görüyor. O insanlarında diğer başka Zeynep'ler olduğunu anlıyor.  Zeynep Selvili'nin kitabı yazması iki seneyi bulmuş. Başaramayacağını düşünüyormuş. İçindeki ses Zeynep'e yıldırıcı şeyler fısıldasa da kitabı yazmayı bitirmiş. Kitabı bizimle buluşturduğu için teşekkür ederim. Kitabı psikoloji sever arkadaşlara önerebilirim.

25 Temmuz 2024 Perşembe

Kore Dizileri / My Holo Love

Dizi Adı: My Holo Love   Yönetmen: Lee Sang-Yeob
Bölüm Sayısı: 12

   Han So Yeon, bir gözlük şirketinde müdür yardımcısı olarak çalışmaktadır. Müşterilerle özenle ilgilenen ve işlerini titizlikle halleden Han So Yeon ancak kişisel yaşamı söz konusu olduğunda, yalnız bir hayatı vardır. İnsanların yüzlerini birbirinden ayırt edemediği için her zaman insanlarla arasına belli bir mesafe koymak zorunda kalmıştır. Bir gözlük sayesinde yapay zeka Holo ile tanışan Han So Yeon için aşk dolu bir macera başlamıştır.

    Aşk başladı başlamasına da, bir yapay zeka  bu kadar yakışıklı olmaz ki arkadaş :) Diziyi izlerken birazcık Han So Yeon'un yerine geçmek istemiş olabilirim. Dizi romantik, fantastik ve bilim kurgu temalı olduğu için çok severek izledim. Bilim kurgu dizileri içeriğinde yapay zeka ile harmanlanmışsa benim için ayrı bir güzel oluyor. 

Keyifli seyirler. 

20 Temmuz 2024 Cumartesi

Nasıl Daha Hızlı Okuruz ?

 

Okuma Hızını Arttırmanın Yolları;

    Okuma hedefini belirlerken; kendini okumak açısından sorumlu tutman hedefine ulaşmanı sağlar. Her gün, her hafta ya da her hafta sonu, hangi zamanı istersen okuyacağın kadar sayfa belirleyip, zaman  belirleyebilir ve kendini ödüllendire bilirsin.

    İç sesini durdurabilirsen; iç sese, İç Monolog'da denir. Okumayı öğrenirken yüksek sesle öğreniriz. Ama bize söylenilen ise, beyinde tekrar edilmesi, pekiştirilmesi demek olduğu için öğretmenlerimiz ''içinizden tekrar edin'' derlerdi. Zamanla içimizden tekrar etmek bir alışkanlığa dönüştü. Mesela ben, yüksek veya alçak farketmez sesli kitap okuyamıyorum. Yararlı olan ise sesli okuyabilmektir. Nedenine gelirsek, okuma hızınız artıyor. Cümlelerde geçen noktalama işaretleri, kelimeleri doğru okuma gibi özellikler artıyor. Ayrıca sesli kitap okumanın başka bir yararı ise konuşma hızı ile okuma hızının aynı seviyeye gelebilmesi. Forbes'e göre; yetişkinlerde ortalama okuma hızı 300 kelime iken, konuşma hızı da aynıdır.

   Aynı kelimeleri tekrar okumamalısın; kitap okuyan insanlarda alışkanlık olarak bir sayfadaki kelimeleri tekrar okumalarıdır. Bunun sebebi ise, göz ile takipte bazı kelime, cümle ya da satırları atlama yapabilmemiz. Tavsiye olarak verilen baş parmak veya parmaklarla cümleleri takip ederek okumaktır.

10 Temmuz 2024 Çarşamba

Gamze Çelik - Piramit Serisi

Kitap: Piramit Serisi  Yazar: Gamze Çelik  Yayınevi: Ephesus Yayınları
    
     Gamze Çelik'in kaleme aldığı fantastik, romantik konulu Piramit Serisi beş kitaptan oluşuyor. Serinin son kitabı Gece Güneşi çıkmak üzere. Serinin konusu; Arkeolog olan Ayliz, Mısır Piramitleri'nde başka bir dünyaya açılan bir geçit bulur. Geçit büyücülerin, tanrı ve tanrıçaların ve normal insanların bir arada yaşadığı başka bir Mısır'a açılır. Daha geldiği ilk an da aşka tutulan Ayliz gerçekte kim olduğunu öğrenmeye başlar. Bunun yanı sıra başına gelen olaylarda yardımcı olan insanlar artık ailesi gibi olmaya başlamıştır. Gerçekleri yavaş yavaş öğrenen Ayliz aşık olduğu Aytun'la sakin ve huzurlu bir hayat yaşamak isterken bir an da sevdiği adamın ellerinden kayışını izlemeye mecbur kalır. Her şey güzel giderken arada dram olmazsa olmaz tabi :)
 
    Ayliz'in başına gelenlerden sorumlu olan kişi Tanrıça Neftis'tir. Ayliz'in atalarının düşmanı olan bir Tanrıça ve Mısır'ın Kraliçesi'dir. Her şeyin başlamasının yegane sebebi Neftis'in bir tanrıya duyduğu aşktır. Ayliz onun tahtının asıl varisidir ve onu yok etmelidir. Bunun için hayatındaki insanları Ayliz'in elinden almaya başlar ve ilk kişi  Aytun'dur. Ayliz sevdiği adam uğruna en yasak olan gücü bile kullanmayı düşünür. Aşık olduğu adamı kurtarmak için inanılmaz bir güce ve değişime uğrar Ayliz. Gamze Çelik'in son kitabında bakalım neler olacak. Ayliz ve Aytun dışındaki yan karakterlerde çok güzel anlatılmış ve konuya dahil olmalarıda çok güzel işlenmiş. Dördüncü kitap heyecanlı bir yerde bitti. Bakalım beşinci kitapta neler olacak.

5 Temmuz 2024 Cuma

Kore Dizileri / The First Responders (BCP Haziran)

Dizi Adı: The First Responders  Yönetmen: Shin Kyung Soo  Bölüm Sayısı: 12 + 12
    
    Blogları Canlandırma Projesi etkinliğimiz devam ediyor. Haziran ayı temalarımız korku, polisiye, gezi çocuk idi. Bir Kore polisiye dizisi seçtim. Size kısaca diziden bahsetmek isterim.

    Azimli bir polis, işinde çok iyi olan ve iyi kalbiyle hastalara müdahale eden bir sağlık görevlisi ve insanları kurtarmak için alevlerden korkmayan bir itfaiyecinin hikayesi. Heyecan, macera, aksiyon ve dram dolu bir kore dizisi. Daha önce polisiye tarzı bir kore dizisi izlememiştim. 

   
    Bu ilkti ve gerçekten çok güzeldi. Güldüm, eğlendim ve ağladım. Bir kore dizisi ağlatır mı? Gerçekten ağlatıyor. İlk defa bir diziyi tek oturuşta izledim. The First Responders iki sezon yirmi dört bölümden oluşan bir dizi. Şimdiden izleyecek arkadaşlar ağlamaya ve bol kahkaya hazır olun derim. Duygusallığın yanında güldüren bir dizi. Bana neden uzun uzadıya dizileri yazmıyorsun diye sormayın. Süprizi kaçmasın diye. :)

Keyifli seyirler.