5 Eylül 2024 Perşembe

Kitap Okumanın Faydası Nedir ?



 Bir defasında hocama dedim ki: ''Bir kitap okudum ama zihnimde kitaptan hiçbir şey kalmadı''


Bana bir meyve uzattı ve dedi ki: ''Bunu ağzında çiğneyip ye.''
Yedikten sonra sordu: ''Şimdi sen büyüdün mü?''

''Hayır,'' dedim.

Dedi ki: ''Büyümedin ama o vücuduna dağıldı; et oldu, kemik oldu, sinir oldu, deri oldu, tırnak oldu, hücre oldu...'' 

(Mark Twain)

     Bu kısa kesitten anlamamız gereken, kitabı okuduğumuzda şöyle dağılıyor; bir kısmı kelime dağarcığımızı zenginleştiriyor. Bir kısmı kaliteli yazılar yazmamızı ve okuma üslubumuza zariflik katıyor. Bir kısmı ahlakımızı güzelleştiriyor. Bir kısmı özgüvenimizi arttırıyor, sorgulamamızı tetikliyor. Bir kısmı güzel düşünüp, sevgi, merhamet gibi duygular katıyor. Kitap okumanın bilimsel yanı bile var. 

    Hatta Kingston Üniversitesi'nin ''Kitap Okumanın Bilimsel Faydaları'' adlı araştırması vardır. Kingston Üniversitesi'nde görevli bilim insanlarının çalışmalarına göre; kitap okuyan insanların sosyal çevrelerine daha adapte olduğu belirtiliyor. Bunun nedeni ise kitap okuyan insanlarda empati duygusunun gelişmesi. Kitap okuduğumuzda, kitaptaki karakterlerin yerine çoğu zaman kendimiz geçeriz. Onlar gibi hissetmeye çalışır, onların duygularını paylaşırız. İşte böyle yapmamızdan ötürü empati duygumuz gelişme göstermektedir. Kitap okuyan kişilerin, televizyon, bilgisayar, tablet gibi elektronik aletlerle zaman geçirenlerden, daha fazla arkadaş canlısı olduğu belirtiliyor. Araştırmacılara göre; düzenli kitap okuyan kişilerin pozitif davranışlarda daha sık  bulunduğunu gösteriyor. Ve okunan kitap türlerininde okura etkisini ortaya koyuyor. Mesela, kişisel gelişim kitabı okuyan bir kişi, kitaptaki önerilen eylemlere göre hareket etmeye çalışması gibi örnekler verilebilir. 

4 yorum:

  1. Çok doğru gerçekten bende daha çok dini kitaplar okuyorum aslında kişiselde gerekli ama dini kitapları çok önemli bulduğumdan onları okuyorum. Yararıda çok oluyor

    YanıtlaSil